Vloerverwarming

Waarom voor vloerverwarming kiezen?

De reden dat mensen voor vloerverwarming kiezen is, omdat het zorgt voor lekkere warme voeten, maar het is ook een duurzame investering. De warmte komt uit de vloer en hierdoor ontstaat er een optimale verspreiding. Dit zorgt er voor dat de gevoelstemperatuur een stuk beter wordt en hierdoor kan de thermostaat ook een stuk lager in worden gesteld. Een andere bijkomstigheid wat gemakkelijk is, is dat de vloerverwarming onzichtbaar is. Er zijn geen radiotoren voor nodig en dus zijn er ook geen beperkingen in die inrichting.

Vloerverwarming aangesloten op de cv-installatie

Vloerverwarming is een lage temperatuuroplossing. Bij deze manier van verwarmen stroomt er water door de leidingen van maximaal 50 graden. In tegenstelling tot traditionele verwarming, waar water van tussen de 70 en 90 graden stroomt. Vloerverwarming wordt aangesloten op het bestaande cv-systeem met behulp van een speciale verdeler. De verdeler stuurt cv-water door een lange kunststof leiding, een soort slang die onder of in de vloer is gemonteerd. De vloer zelf doet dienst als radiator. De warmtespreiding is niet alleen beter, maar door de relatief lage vloertemperatuur stookt u ook zuiniger. Traditionele vloerverwarming is één van de zuinigste verwarmingssystemen. Bij conventionele verwarming wordt de thermostaat al snel op 21°C gezet; bij vloerverwarming vinden de meeste mensen 19°C al behaaglijk.

Belangrijke punten om voor een vloerverwarming te kiezen!
  • Het rendement van vloerverwarming is zeer gunstig. De cv-ketel hoeft namelijk lang niet zoveel werk te doen om het water te verwarmen. Er zijn immers geen hoge temperaturen voor nodig om de vloer te verwarmen. De energiebesparing van ruim 20%. In combinatie met een warmtepomp is het energievoordeel nog groter.
  • Aangezien er geen radiatoren gebruikt hoeven te worden blijft er voldoende ruimte over in de kamer. Hierdoor kan je misschien meer kasten of deco items kwijt dan voorheen. Bovendien is vloerverwarming volledig onzichtbaar.
  • Vloerverwarming kan de luchtkwaliteit in huis aanzienlijk verbeteren. Zo blijkt uit onderzoek dat de luchtvochtigheidsgraad extreem daalt en zal stof ook minder de kans hebben om verspreid te raken door de lucht. Ook mensen met allergieën, een slechte weerstand of luchtweginfecties hebben hier baat bij.
  • Vloerverwarming heeft geen onderhoud nodig en is daardoor enorm gemakkelijk in gebruik.
Nadelen van Vloerverwarming

Vloerverwarming geeft een groot aantal voordelen, het zorgt voor meer wooncomfort, het is energiebesparend, je hebt meer ruimte en het zorgt voor een betere luchtkwaliteit. Maar er zijn ook nadelen bij vloerverwarming. Vloerverwarming kan er namelijk voor zorgen dat je te maken krijgt met een aantal beperkingen. Dit wil zeggen dat je niet iedere vloerbedekking kunt kiezen die je wilt. Je wilt misschien je vloer afwerken met lak, maar dit wordt afgeraden. Er zijn echter ook beperkingen wanneer je kiest voor hout of laminaat. Als je voor keramische vloerafwerking kiest dan kun je de beste resultaten behalen. Deze vloeren hebben een lage warmteweerstand, en dit maakt een snellere opwarming mogelijk.

Afweging maken

De vloerverwarming heeft een groot aantal voordelen, maar ook een aantal nadelen. Je moet er altijd bij stilstaan of dat het de moeite waard is om voor vloerverwarming te kiezen. Wanneer je een goed geïsoleerde woning hebt en je wilt nog geen andere vloer, dan kan het zijn dat je alleen de nadelen ziet. Wanneer je echt serieus gaat overwegen om voor vloerverwarming te kiezen is het verstandig om de voordelen en de nadelen naast elkaar te leggen. Er kan dan een betere keuze worden gemaakt.

Advies

Kun je zelf nog niet helemaal beslissen wat de beste mogelijkheid is voor jouw huis?

Het verstandigste is dat wij bij u thuis bekijken welke vloerverwarming het meest geschikt is voor uw huis en past bij uw wensen. Bel of mail ons gewoon even. Wij komen u met plezier bezoeken.

VLOERVERWARMING ALS HOOFDVERWARMING
Vloerverwarming als hoofdverwarming gebruiken

Als de vloerverwarming als hoofdverwarming gebruikt wordt, betekent dat dat er geen andere warmtebronnen, zoals radiatoren aanwezig zijn. De ruimte wordt helemaal door de verwarmde vloer op de gewenste temperatuur gebracht.

Wanneer er gekozen wordt om vloerverwarming als hoofdverwarming toe te passen dien je rekening te houden met een aangepaste hartafstand van 100 in plaats van 150 mm tussen de buizen. Door deze manier van werken wordt er voor gezorgd dat de vloer over de mogelijkheid beschikt om voldoende warmte per vierkante meter af te geven waardoor de ruimte zo efficiënt mogelijk kan worden verwarmd.

Met vloerverwarming als hoofdverwarming wordt de kamertemperatuur geregeld door de warmteafgifte van de vloer. De vloerverwarming kan gebruikt worden als belangrijkste warmtebron. De ruimte die wordt verwarmd, wordt vanuit de vloer verwarmd en daarom wordt alle warmte gelijkmatig verdeeld. Hierdoor kun je besparen op de energiekosten. Om het maximale rendement uit vloerverwarming te behalen kun je het beste je huis zo goed mogelijk isoleren.

Eenvoudige capaciteit berekening
  1. Bereken het aantal kubieke meter van iedere ruimte (Lengte * Breedte * Hoogte)
  2. Tel het totaal aantal kubieke meter op
  3. Vermenigvuldig dat totale aantal kubieke meter van alle ruimtes met 70 watt.
  4. Het aantal watt dat je uitkomt heb je minimaal nodig om de ruimtes met vloerverwarming te verwarmen
VLOERVERWARMING ALS BIJVERWARMING
Waarom kiezen voor vloerverwarming als bijverwarming?

Hoewel veel mensen er tegenwoordig voor kiezen om gebruik te maken van vloerverwarming als hoofdverwarming is dat lang niet altijd het geval. Wanneer vloerverwarming als bijverwarming wordt toegepast wordt er doorgaans nog gebruik gemaakt van een extra installatie zoals bijvoorbeeld een conventionele wandradiator of een kachel. Hierdoor zijn verspreid over de woning meerdere warmtebronnen terug te vinden en dat vertaalt zich in een beperkter risico op vlak van eventuele koude bruggen.

Aandachtspunten vloerverwarming als bijverwarming

Wanneer je er voor kiest om vloerverwarming als bijverwarming te gebruiken is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Zo dienen de buizen voor het bijverwarmingssysteem op een afstand van 150 mm ten opzichte van elkaar te worden gelegd. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van vloerverwarming als bijverwarming wordt het wel steeds aangeraden om de wandradiatoren niet volledig open te zetten. Doe je dat wel, dan wordt de ruimte doorgaans reeds voldoende opgewarmd waardoor de vloerverwarming geen schijn van een kans maakt en de vloer bijgevolg koud zal blijven aanvoelen. Vooral bij een vloerafwerking met tegels of natuursteen kan dit type verwarming nochtans zorgen voor een sterk verbeterd wooncomfort!

DBI Installatiebedrijf

tel.:
mail: info@dbi-installatiebedrijf.nl

KvK-nr.: 70851670
BTW-nr.: NL 002287084 B08

Algemene Voorwaarden

webdesign: Design & Deliver

2021-2024 © All Rights Reserved